Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.06.2010 15:58 - ЕДНА СБЪДНАТА МЕЧТА
Автор: atashe Категория: Лични дневници   
Прочетен: 590 Коментари: 1 Гласове:
1



Когато разбрах, че ми предстои посещение в Александрийската библиотека исках да се ощипя..
Боже...ами то мечтите можели и да станат реалност.
Винаги си представях сграда построена в йонийски стил, с огромни колони, но всичко това беше само в представите ми.
В Александрия кацнахме през нощтта, кратка схватка на летището и заедно със секретаря на египетското министерство поехме към един от най-великолепните хотели, разположен в градините на двореца Фарух. Няколко часа сън и вече трябваше да поемаме към Александрийската библиотека, където беше и конференцията, на която присъствах.
Пътуване по един огрян от слънце крайбрежен булеврд, със странно движение, с много таксита-жигули, без светофари, но пък с водачи, които все нещо си крещяха един на друг.


image

И ето я.....
Модерна, 11-етажната сграда е с формата на огромен диск, наклонен под ъгъл 20 градуса към Средиземно море, замислен като символ на Слънцето в Древен Египет.


image

На южната й стена са изписани букви от почти всички съществуващи в света азбуки

image

Правителството на Египет, ЮНЕСКО и безброй държави са осигурили средствата за строителството на импозантната сграда, която претендира да стане едно от архитектурните чудеса на 21 век. Цената на ултрамодерното здание от стъкло и бетон е 1,5 млрд. евро, а на библиотечния фонд - 200 млн. долара. Строителството на новата Александрийска библиотека продължило 12 години. Книгите за нея са събрани от цял свят. Много страни са приели за чест да внесат своя дял в създаването на библиотечен фонд - символ на международното сътрудничество в областта на културата.
В огромната и светла читалня, разчетена за 3500 души, може да се получи всяка книга и веднага да се направи от нея разпечатка или запис на компактдиск на част от нея. Нивата за четене са 7, а новата сграда с площ 40 130 кв. м е обградена с басейн.

image

Около централната сграда са разположени Музеят на науките, Международната школа по информация, Музеят на калиграфията, лабораторията за реставрация, планетариум и др.

image

Електронната система на научния център може да възпроизвежда документи почти на всички езици в света. Във фондовете на Александрийската библиотека са събрани над 4 млн. книги, 500 000 карти, 100 000 ръкописа, 10 000 древни трактата, огромен брой компактдискове. Официалните езици в библиотеката са арабски, английски и френски. Александрийската библиотеката е мястото на първия опит за събиране и класифициране на универсалното познание. В древността тя е била културен и научен център на елинистичния и арабския свят. Основата е поставена в началото на 3 в. пр. Хр. при Птолемей Първи Сотер. В продължение на около 600 години библиотеката се издига в Храма на музите в дворцовия комплекс на египетските царе Първите й директори са Ератостен и Калимах.

image

В нея са работили гръцките учени Евклид, Клавдий Птолемей, Дионисий Трак, смятани за бащи на геометрията, картографията и граматиката.


image


В библиотеката се е трудил екип от равини, които за първи път превеждат от еврейски на гръцки текстовете на Стария завет.За да се набират ръкописи, са задържани и претърсвани корабите, доближили бреговете на Александрия. В края на I в. пр. Хр. Александрийската библиотека съдържа вече 700 000 ръкописа, повечето от които папирусови свитъци с произведения на старогръцки и арабски, наука, техника, философия и литература. Част от съкровищата на Александрийската библиотека изгарят през 48 г. пр. Хр., когато Юлий Цезар атакува града. Според Плутарх Марк Аврелий подарил на последната египетска царица Клеопатра 200 000 свитъка, за да компенсира загубеното по време на пожара.
image

image

Днес историците предполагат, че Александрийската библиотека е окончателно разрушена през 3 в. , когато войските на палмирската царица Зиновия се бият с армията на император Марк Аврелий. Според друга версия това е станало през 391 г., когато християните са унищожили "езическите" писания. Според трета версия краят на библиотеката настъпил през 7 век, когато градът бил завзет от арабски военачалник.

image



Тагове:   мечта,


Гласувай:
1



Предишен постинг

1. voinyt - SAMOTNIQT_VOIN
19.06.2010 16:28
Т.е. сградата струва около 8 пъти повече от съдържанието си, което е важно в случая.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: atashe
Категория: Лични дневници
Прочетен: 24304
Постинги: 17
Коментари: 16
Гласове: 96
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930